Olika sätt att ta bort en stubbe - Elda, Stubbfräs,
Salt , Kaliumnitrat eller Gräva.
För några år sedan hade vi fällt en del träd på vår tomt och nu ville jag ta bort stubbarna. Stubbarna fanns på olika platser i trädgården, vid sluttningar, på berg och vissa var omgärdade av sten. Jag började undersöka vilka olika sätt det finns att ta bort en stubbe där stubbfräs var ett alternativ.
Jag tittade på stubbfräsning men uteslöt det på grund av kostnaden. Det skulle kosta nästan 10 000 att anlita ett företag för stubbfräsning. Stubbfräsen skulle inte heller kunna ta bort alla stubbarna eftersom det inte skulle gå att komma åt alla med en stor stubbfräs och vissa stubbar stod för nära stenar. En stubbfräs vekade vara bäst för mycket stora stubbar som är lätta att komma åt. Jag tittade även på att hyra en stubbfräs men då blir det en lite stubbfräs som inte verkade vara särskilt effektiv.
Stor stubbfräs i en park
Kemikalier som salt eller kaliumnitrat fungerade inte så bra
Att använda salt eller kaliumnitrat som Stubborttagare Weibulls för att ta bort stubbar ville jag inte heller. Dels för att det påverkar miljön och stubbarna hade ändå bara blivit mjuka. Kemikalier för att ta bort stubbar mjukar bara upp stubben sedan måste jag ta bort stubbarna förhand. Det finns även många kundrecensioner som jag läst där många är missnöjda med metoden då det tog lång tid och med dåligt resultat.
Gräva bort en stubbe är svårt
Att gräva och såga bort stubbarna hade jag inte klarat av själv. Det är ett alldeles för tungt jobb.
Elda upp stubbar
Att elda upp stubben tyckte jag var ett bra alternativ. Jag läste att den bästa metoden var att borra hål i stubben och sen fylla den med matolja för att sedan tända på.
Första stubben var en hassel. Hasseln stod delvis på ett berg och med mycket sten inne bland rötterna. Jag borrade hål och hällde i matolja i hålen. Efter en vecka hade jag fyllt hålen med fyra dunkar matolja och det var dags att elda.
Jag började med att tända grillbriketter som skulle hjälpa till att tända stubben. Tyvärr hände det inte så mycket och stubben brann inte av sig själv. Då lade jag på ved för att stubben skulle börja brinna.
Det slutade med att det blev fyra fulla skottkärror med ved och ännu mer grillbriketter. Resultatet blev en stor brasa där vår Rododendronbuske började ta skada. Men stubben var fortfarande kvar.
Det visade sig att elda upp en stubbe inte var så lätt.
Varför är det svårt att elda upp stubbar
För att något skall brinna behövs bränsle (stubben), syre (finns det gott om) och värme. Det som saknas för att elda upp en stubbe är värmen. När stubben som oftast är lite fuktig börjar brinna alstras inte tillräckligt med värme för att den skall fortsätta brinna och den slocknar. När du lägger på ved ovanpå stubben så bildas ingen värme som går in i stubben utan värmen stiger uppåt och kall luft sugs in mot stubben.
Stubbskorstenen löser problemet
Då utvecklade jag en skorsten som man kan sätta runt en stubbe. Jag kallar den för en Stubbskorsten. Mellanrummet mellan stubben och Stubbskorstenen fylls med briketter och när briketterna brinner alstras så mycket värme att stubben börjar brinna. Inne i skorstenen finns fällplattor som leder in uppvärmd luft mot stubben för att öka på värmen runt stubben.
Med Stubbskorstenen försvinner stubbarna helt och det blir bara aska kvar.
Stubbskorstenen är patenterad och den tillverkas i Sverige.
Stubbskorsten
Elda upp stubbar är enkelt och säkert med en Stubbskorsten™. Med små förberedelser, få redskap och 1 timmes arbete är stubben borta. Resten av tiden sköter sig stubbskorstenen själv.