Olika sätt att ta bort en stubbe - Elda, Stubbfräs,
Salt , Kaliumnitrat eller Gräva.

För några år sedan hade vi fällt en del träd på vår tomt och nu ville jag ta bort stubbarna. Stubbarna fanns på olika platser i trädgården, vid sluttningar, på berg och vissa var omgärdade av sten. Jag började undersöka vilka olika sätt det finns att ta bort en stubbe där stubbfräs var ett alternativ. 

Jag tittade på stubbfräsning men uteslöt det på grund av kostnaden. Det skulle kosta nästan 10 000 att anlita ett företag för stubbfräsning. Stubbfräsen skulle inte heller kunna ta bort alla stubbarna eftersom det inte skulle gå att komma åt alla med en stor stubbfräs och vissa stubbar stod för nära stenar. En stubbfräs vekade vara bäst för mycket stora stubbar som är lätta att komma åt.  Jag tittade även på att hyra en stubbfräs men då blir det en lite stubbfräs som inte verkade vara särskilt effektiv.

Stubbfräs i en park

Stor stubbfräs i en park

Kemikalier som salt eller kaliumnitrat fungerade inte så bra

Att använda salt eller kaliumnitrat som Stubborttagare Weibulls för att ta bort stubbar ville jag inte heller. Dels för att det påverkar miljön och stubbarna hade ändå bara blivit mjuka. Kemikalier för att ta bort stubbar mjukar bara upp stubben sedan måste jag ta bort stubbarna förhand. Det finns även många kundrecensioner som jag läst där många är missnöjda med metoden då det tog lång tid och med dåligt resultat.

Gräva bort en stubbe är svårt

Att gräva och såga bort stubbarna hade jag inte klarat av själv. Det är ett alldeles för tungt jobb.

Elda upp stubbar

Att elda upp stubben tyckte jag var ett bra alternativ. Jag läste att den bästa metoden var att borra hål i stubben och sen fylla den med matolja för att sedan tända på.

Första stubben var en hassel. Hasseln stod delvis på ett berg och med mycket sten inne bland rötterna. Jag borrade hål och hällde i matolja i hålen. Efter en vecka hade jag fyllt hålen med fyra dunkar matolja och det var dags att elda.

Jag började med att tända grillbriketter som skulle hjälpa till att tända stubben. Tyvärr hände det inte så mycket och stubben brann inte av sig själv. Då lade jag på ved för att stubben skulle börja brinna.

Det slutade med att det blev fyra fulla skottkärror med ved och ännu mer grillbriketter. Resultatet blev en stor brasa där vår Rododendronbuske började ta skada. Men stubben var fortfarande kvar.

Det visade sig att elda upp en stubbe inte var så lätt.

Elda upp en stubbe
Brandtriangel varje ben av triangel har bränsle syre och värme i mitten brinner en eld

Varför är det svårt att elda upp stubbar

För att något skall brinna behövs bränsle (stubben), syre (finns det gott om) och värme. Det som saknas för att elda upp en stubbe är värmen. När stubben som oftast är lite fuktig börjar brinna alstras inte tillräckligt med värme för att den skall fortsätta brinna och den slocknar.  När du lägger på ved ovanpå stubben så bildas ingen värme som går in i stubben utan värmen stiger uppåt och kall luft sugs in mot stubben.

Stubbskorstenen löser problemet

Då utvecklade jag en skorsten som man kan sätta runt en stubbe. Jag kallar den för en Stubbskorsten. Mellanrummet mellan stubben och Stubbskorstenen fylls med briketter och när briketterna brinner alstras så mycket värme att stubben börjar brinna. Inne i skorstenen finns fällplattor som leder in uppvärmd luft mot stubben för att öka på värmen runt stubben.

Med Stubbskorstenen försvinner stubbarna helt och det blir bara aska kvar.

Stubbskorstenen är patenterad och den tillverkas i Sverige.

Stubbfräs kan i många fall ersättas med en Stubbskorsten. Elda själv upp dina stubbar.

Stubbskorsten

Elda upp stubbar är enkelt och säkert med en Stubbskorsten™. Med små förberedelser, få redskap och 1 timmes arbete är stubben borta. Resten av tiden sköter sig stubbskorstenen själv. 

Vad som behövs för att ta bort en stubbar med en Stubbskorsten spade grillbriketter tändvätska

Ta bort stubbar enkelt

Stubbskorsten™ är både säker och enkel att använda. Med små förberedelser och få redskap försvinner stubben. Den kan återanvändas till många stubbar som skall tas bort i er trädgård.
Montering av Stubbskorstenen på ett bord utomhus

Enkel att montera och använda

Stubbskorsten™ är en enkel metallkonstruktion som anpassas efter stubbarnas utseende och hur de står. Den klarar av både ojämn mark till de som står nära stenar. Även den som är ovan kan använda den.
Ta bort stubbar med Stubben där stubben är borta och jord har blivit ifylld

Lätt att ta bort stubbar med

Med en stubbskorsten™ blir det lätt att ta bort stubbarna i din trädgård. När allt är klart finns det enbart kvar en grop i marken som fylls med jord och sedan är det bara att så i gräsfrön. Ett miljövänligt och prisvärt alternativ till stubbfräs och kemikalier.

Kundreferenser

Per-Erik i Uppsala

Jag tog bort en stubbe av en ganska grov En som jag tog bort förra året. 20-25 cm högst upp och ca 35 längst ner. Jag hade grävt upp 30–40 cm djupt runt stubben och kapat ett par sido-rötter redan förra året men sedan tog det stopp. Bränningen fungerade riktigt bra förutom längst ner i botten men det är ju ganska djupt ner så det är inget problem.

Paul i Solna

Jag köpte nyligen två av dina Stubbskorstenar men behövde bara en. Den var jag väldigt nöjd med.

Adam Karlshamn

Det funkade utmärkt på mina två stubbar. Önskar att jag hade grävt lite djupare på den ena för att få bort lite till men fick ändå bort tillräckligt. Jag är jättenöjd.

Johan från Knivsta

Nu har jag eldat bort 5 stubbar från min gräsmatta och det har gått kanon.

Köp din Stubbskorsten™ för endast 885 kr

Köpvillkor

Allmänt

 • Stubbskotenen ägs av Smart Monter Sverige AB org. nr. 559027-8601 (Säljaren). Dessa köpevillkor gäller mellan dig (Köpare) som gör en beställning på www.stubbskorstenen.se och Säljaren.
 • Villkoren gäller enbart för konsumenter som beställer en produkt.
 • Villkoren kan ändras när som helst, men det köpvillkor som godkändes av köparen när köpet genomfördes är alltid det som gäller.
 • För att komma i kontakt med oss, skicka e-post till info@stubbskorstenen.se eller ring 0708-37 63 21.

Produktinformation

 • Bilder försöker i möjligaste mån återge produktens egenskaper, men vi garanterar inte att produktens utseende återges helt korrekt.
 • Innehållet på stubbskorsten.se är skyddat av upphovsrätt. Detta innebär att produktnamn, bilder och annat innehåll inte får kopieras och användas utan skriftligt medgivande från Säljaren

Beställning

 • För att kunna beställa en produkt måste köpvillkoren godkännas.
 • När köpet har blivit slutfört skickar vi en orderbekräftelse till dig så snart som möjligt via e-post. När orderbekräftelsen skickas ingår du och Säljaren ett avtal om köp.
 • I orderbekräftelsen finns alla uppgifter såsom produkter, pris, fakturerings- och leveransadress.
 • Vi reserverar oss mot slutförsäljning, lagersaldofel eller leveransförseningar.
 • Är något fel i orderbekräftelsen måste köparen omedelbart kontakta Säljaren via e-post till info@stubbskorsten.se.

Priser

 • Alla priser anges i SEK och är inklusive 25% moms.
 • Priserna inkluderar inte eventuella betalnings- och fraktavgifter. Dessa anges separat.
 • Det totala priset anges innan beställningen slutförs och i orderbekräftelsen.
 • Vi reserverar oss för att priser kan ha angetts felaktigt och har rätt att ändra dessa. Ändras priset har köparen rätt att ångra köpet.
 • Priserna gäller enbart för leverans inom Sverige. För leverans utanför Sverige kontakta Säljaren via e-post till info@stubbskorsten.se.
 • Betalning sker via swish eller mot faktura.

Leverans

 • Paketet levereras antingen med Postnord eller DHL.
 • Våra normala leveranstider är 2-5 arbetsdagar och leveranstiden framgår även i ordererkännandet.
 • Vid leverans utanför Sverige gäller andra fraktkostnader och leveranstider. Kontakta Säljaren via e-post till info@stubbskorsten.se.
 • Paket som inte har hämtats ut och returnerats till Säljaren har Säljaren rätt att ta ut en hanteringskostnads samt kostnaden för returfrakten. Minsta kostnaden som tas ut är 250 SEK inklusive moms.

Ångerrätt

 • Vid köp av produkter på webbplatsen har du rätt att ångra din beställning inom 14 dagar efter det att varan har tagits emot.
 • Du måste skicka e-post till info@stubbskorsten.se inom dessa 14 dagarna för att ångerrätten skall gälla. Mejlet skall innehålla namn, e-postadress, leveransadress samt bankuppgifter dit pengarna skall återbetalas.
 • Du har rätt att öppna förpackningen och undersöka produkten. Om produkten har använts eller blivit skadad har vi rätt att göra avdrag för värdeminskningen på det belopp som återbetalas
 • Produkten skall returneras inom 14 dagar efter dagen som att du har meddelat att du vill ångra köpet. Helst skall produkten skickas i originalförpackningen och du ansvarar för den returnerade produktens skick tills vi har taget emot den.
 • Kostnaden för returfrakten står du för.
 • Återbetalning kommer ske senast 30 dagar efter vi har mottagit returnerad produkt. Återbetalning sker med hela beloppet vi har fått från dig. Detta gäller inte för extrakostnader till följd av att du har valt ett annat betalnings- eller leveranssätt än det billigaste vi erbjuder.
 • Läs mer om ångerrätten på www.konsumentverket.se

Reklamation

 • Vi besiktigar produkten innan den levereras. Är produkten trots det felaktig skall du kontakta säljaren på info@stubbskorsten.se snarast möjligt efter det att felet upptäcks.
 • Du måste undersöka produkten när du tar emot den samt anmäla skador på emballage direkt till transportören eller utlämningsstället. Dokumenterar gärna skadorna med ett foto och skadan skall även noteras på frakthandlingen.
 • Vi kommer kontakta er för att diskutera hur felaktigheten på produkten skall åtgärdas.
 • Reklamerade produkter kan inte returneras utan vårt godkännande. Vi tar inte emot produkter som returnerats mot postförskott eller efterkrav.
 • Konstaterade och godkända felaktigheter kommer rättas till kostnadsfritt enligt gällande konsumentlagstiftning.
 • Produkten kan ej reklameras, om instruktionen till produkten inte har följts.

Ansvarsbegränsning

 • Säljaren tar inget ansvar för indirekta skador som kan uppstå på grund av produkten.
 • Alla varor förblir Säljarens egendom tills full betalning erlagts.
 • Om Säljaren fullföljer sina åtaganden accepterar Säljaren inget ansvar för förseningar/fel till följd av omständigheter som företaget inte kan råda över (Force Majeure).
 • Vi följer alltid gällande konsumentskyddslagstiftning.
  Tillämplig lag och tvister
 • För privatkonsumenter gäller Konsumentköplagen samt Distansavtalslagen. Läs mer om detta på www.konsumentverket.se.
 • Tvist enligt dessa villkor skall tolkas och avgöras enligt svensk lag.
 • Om en tvist inte kan lösas genom samförstånd mellan dig och Säljare kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Se www.arn.se.
 • Du kan även välja att lämna in klagomål via EU-kommissionens plattform för medling i tvister. Se https://ec.europa.eu/consumers/odr

Personuppgiftspolicy

 • Vi värdesätter din integritet och sparar så lite information som möjligt.
 • Vi använder enbart cookies från Google Analytics för att kunna analysera och förbättra vår webbplats. Se mer www.google.se/intl/sv/policies/privacy/
 • Vid en beställning sparar vi namn, adress, leveransadress, telefonnummer, e-postadress samt köphistorik.
 • I samband med att du lägger en beställning godkänner du att vi kan lagra och använda dina uppgifter.
 • Beställningsinformation sparas så länge att vi kan efterleva rättsliga förpliktelser och följa bokföringslagen.
 • Övrig kommunikation sparas maximalt i 2 år efter den sista kontakten som har skett mellan dig och Säljaren.
 • Du har rätt att kostnadsfritt begära ut den information som vi har sparat, Detta levereras via e-post i läslig form.
 • Du har rätt att begära att informationen rättas eller att den tas bort. Vi måste alltid spara den information som behövs för att till exempel följa bokföringslagen.
 • Vi lämnar enbart ut information till tredjeparsleverantör som de behöver för att fullfölja sina uppgifter. Som tredjepartsleverantör räknar vi speditör, betalleverantör eller liknande och hänvisar till deras integritetspolicy.